Interaktívne tabule

Čo sú interaktívne tabule?

Tradičné tabule alebo whiteboardy v kombinácii s projektormi, ktoré sa obvykle používali v školách a na obchodných schôdzach, predstavovali donedávna najčastejšie technické riešenie pre prezentácie a predaj.

Hoci sa v niektorých prostrediach stále používajú, stále viac ľudí upúšťa od rozmerných zostáv tradičného projektora a whiteboardu a dáva prednosť inteligentnejším interaktívnym zobrazovacím zariadeniam.

Whiteboardy sa snažili držať krok a s rozvojom interaktívnych dotykových displejov. Interaktívnych tabúľ a ďalších inovatívnejších riešení. Napriek tomu je v posledných rokoch s príchodom dotykových interaktívnych displejov, ktoré umožňujú globálnu komunikáciu a spoluprácu v reálnom čase v kanceláriách a učebniach po celom svete, odklon od bielych tabúľ nevyhnutný.

 

Interactive whiteboard in classroom-projector-Audio Visual-Lifestyle

Interaktívne tabule oproti interaktívnym displejom

Interaktívne tabule môžu používateľom v každodennom použití spôsobovať komplikácie;

  • Jas – kvalita obrazu závisí od svetla, kontrastu, čistoty a odrazu – už ste niekedy museli pri štúdiu alebo práci sedieť v zatemnenej miestnosti, aby ste videli na obrazovku, ktorá vyzerá rozmazane alebo je prinajlepšom nejasná?
  • Údržba – Vyžadujú takmer neustále čistenie a vďaka pomerne značným mechanickým častiam, ktoré sú vystavené pôsobeniu prachu a opotrebovaniu, sa môže súprava pokaziť rýchlejšie než interaktívna obrazovka.
  • Náklady – na prvý pohľad sa môže zdať, že sú lacnejšie, ale výmena lámp a drahých dielov v prípade tradičnej projekčnej tabule prináša prevádzkové náklady, ktoré prevyšujú kvalitu výstupu. Keď lampa stojí viac než 7500 korún, môžu sa náklady rýchlo nakumulovať.
  • Použiteľnosť – Hoci sa interaktívne tabule používajú pomerne jednoducho, vyžadujú zo strany používateľa pravidelnú kalibráciu – učitelia to uvádzajú ako špecifický problém, ktorý môže v prípade poruchy zdržať celú výučbu. Ďalej sú to tiene, ktoré blokujú výhľad, keď používateľ stojí pred projektorom. Inteligentné interaktívne tabule sú síce inteligentnejšie než klasické tabule, ale stále sú neohrabané a vo svojich možnostiach trochu obmedzené.

Hoci je technológia vždy do určitej miery ohrozená možnou poruchou, je odstránenie zbytočných procesov kľúčom k lepšiemu používateľskému komfortu.

Interactive whiteboard in older students classroom-projector-Audio Visual-Lifestyle

Výhody interaktívnych displejov

Oproti tomu, interaktívne dotykové obrazovky:

  • Sa ľahko čistia – na obrazovke nie sú žiadne mechanické časti; stačí ich udržiavať suché a bez šmúh.
  • Používajú LED technológiu – vďaka tomu, že nemusíte vymieňať žiadne lampy, môžete znížiť náklady a navyše nedochádza k znižovaniu jasu. Výhodná životnosť LED digital signage displejov na úrovni 50 000 hodín je oproti nákladnej lampe úplne jasná.
  • Lepšia viditeľnosť – jas a ostrý obraz sú výrazne lepšie vďaka pozorovacím uhlom 178 stupňov, čo znamená, že diváci vidia na obrazovku bez ohľadu na to, kde sa v miestnosti nachádzajú. V spojení s LED technológiou už nemusíte zaťahovať žalúzie a pracovať v tmavej miestnosti ako v prípade väčšiny riešení interaktívnych tabúľ.
  • Sú pútavé a zábavné – študenti a diváci sú oveľa viac zaujatí, keď je v miestnosti svetlo, dobrá viditeľnosť a môžu na prezentácii alebo na schôdzi v reálnom čase spolupracovať. Podporou zapojenia prostredníctvom technológie – a použitím pokročilého AV vybavenia so špecifickým AV softwarom a príslušenstvom a vzdelávacími nástrojmi – je výučba nepochybne príjemnejšia a produktívnejšia a udrží zamýšľané publikum dlhšie sústredené.
Science lesson with students-Audiovisual-Product